Yoldakilere öneriler
Seyahate çıkmadan önce, her şey mükemmel gidecekmiş gibi gelir. O kadar çalışır eder, sırf 1-2 haftalık tatil yapmak için çabalarız. Daha sonra seyahate çıkar ve ilk günlerimizi rüya gibi geçiririz. Ama o da ne? Yapacağımız birkaç hata tatilimizi bize zehir edebilir. Bu nedenle sizler için seyahat sırasında sıklıkla yapılan hatalardan ve bu hataları yapmamak için nasıl bir yol izleyeceğimizden bahsedeceğim.
1. Öneri İyi bir araştırma yapmamak, öylece seyahate çıkmak
Yapılan en büyük hatalardan birisidir. Gidilecek ülkeyi araştırmamak, erken rezervasyon yaptırmamak. İlk bulunan otelden yer ayırtmak, hem bütçemizi mahveder hem de tatilden zevk almamıza engel olur. Örneğin 200 TL’lik bilete 400 TL ödemek can sıkıcı bir durum olsa gerek? Bu nedenle mutlaka sıkı bir araştırma yapmanızı tavsiye ediyorum.
Bir şeyi satın alırken kar etmeniz mümkün. Daha önce de bahsettiğim gibi her şeyi iyice araştırsanız yüzde 30 yüzde 40 gibi indirimlerle hem uçak biletine hem de otel rezervasyonuna sahip olabilirsiniz. Bu da sizin orada harcayacağınız paradan tasarruf etmenizi sağlar.
Kim bilir belki de bu boşa harcanacak paraları kenara ayırıp bir dahaki tatilinizde kullanırsınız…
2. Öneri Gereksiz eşya doldurmak
Yapılan en büyük hatalardan bir diğeri ise çantayı gereksiz eşyalarla doldurmaktır. O da lazım olur bu da lazım olur anlayışı emin olun tatilinizi büyük bir eziyete çevirir. Çünkü hem o kadar ağır bir bavulu taşımak zorunda kalırsınız, hem de oradan alacağınız yeni şeylere yer bulamazsınız. Bu nedenle çok dikkatli bir biçimde çanta hazırlamanızı tavsiye ediyorum.
Alınan her 1 kiloluk ekstra eşya uzun bir yol yürüdükten sonra size 100 kilo gibi gelecektir. Sizler için hazırladığım çanta rehberini de böyle bir şeyin ortaya çıkmaması için incelemenizi tavsiye ediyorum.
3. ÖneriAdresleri GPS’e kaydetmemek
Seyahat ederken karşınıza çıkacak en önemli sorun da gideceğiniz yerleri bulamamak.
Bu durum size hem vakit hem de nakit kaybına neden olacaktır. İlk olarak gideceğiniz oteli mutlaka GPS’e kaydetmeniz gerekmektedir.
Bu şekilde ulaşacağınız yere kolaylıkla gidebilir zaman kaybetmemiş olursunuz.
Ek olarak gezmek ve görmek istediğiniz yerleri de GPS’e kaydetmenizi tavsiye ediyorum.
4. ÖneriHavalimanlarını karıştırmak
Bu insanların başına sık sık olmasa da yine de nadiren gelen bir durumdur. Atatürk yerine Sabiha Gökçen’e giden havalimanına geldiğinizi düşünsenize, bu resmen birçok şeyin boşa gitmesidir. Ek olarak fazladan bilet parası da ödemeniz gerekebilir. Eğer böyle bir durum başınıza gelirse hemen müşteri hizmetlerini arayarak bilet değiştirmeyi talep et. Bazı durumlarda böyle bir iyilik yaparak, zarar etmenizin önüne geçebiliyorlar.
5. Öneri Evrakları kontrol etmemek, fotokopi çektirmemek
En sık yapılan hatalardan birisi de tüm evrakların kopyalarını saklamamak ve eksik evrakla yurtdışına çıkmaya çalışmak.
Bu durum seyahati başlamadan zehir edebilen bir şeydir. Ve bu yüzden buna mutlaka dikkat etmeniz gerekmektedir.
Bu evrakların fotokopilerini yanına al hatta Scan uygulaması ile telefonuna da kaydet.
Çünkü insanın başına ne geleceği gerçekten de belli olmuyor.
Oldu ki pasaportunuz kayboldu bu kopyalar sizi orada eziyet çekmekten kurtaracaktır.
6. Öneri Seyahat sigortası yaptırmamak
Bu konu da dikkat edilmesi gereken en önemli konulardan birisidir. “Bana bir şey olmaz” mantığıyla tatile çıkılmaz. Bu seyahat sigortası zaten pahalı bir işlem değil bu nedenle mutlaka yaptırmanızı tavsiye ediyorum. Oldu da ayağını burktun ne yapacaksın el ülkesinde Bu sigorta böyle durumlarda hayatını kurtaracaktır.
7. ÖneriAraştırmamak
Gezginlerin en temel sorunlarından ve yaptıkları hatalardan birisi araştırmamak.
Ben bilirim edasıyla hiçbir şeye bakmadan yurtdışına çıkmak zamanınızı çöp etmenize neden olabilir.
Bu nedenle gideceğiniz ülkenin tarihini ve kültürünü iyice araştırın. Gitmek istediğiniz yerlerin listesini çıkarın, adreslerini alın.
Eğer biletle girilecek yerlere gitmek istiyorsanız mutlaka önceden online bir biçimde bilet alın ve kopyalarını hem mailinize atın hem de çıktı alarak yanınızda taşıyın.
Emin olun bu önerilerim yurtdışında hayat kurtaracak nitelikte.
8. Öneri Kısacık bir süre zarfında her yere gitmeye çalışmak
Bu durumdan lütfen vazgeçin. Gideceğiniz ülke büyük ve sizin de zamanınız yoksa her yere gitmeye çalışmak adeta eziyete dönüşecektir. Özellikle de önemli yerlere göz ucuyla bakmanıza sebep olacaktır. Bu durumdan kesinlikle zevk almayacağınızı biliyorum. Bu nedenle vaktinize göre gezilecek yerleri ayarlayın ve gittiğiniz her yerin tadını çıkarmaya bakın.
Acele etmeyin.
9. Öneri Çok fazla nakit taşıma
En önemli sorunlardan birisidir. Allah göstermesin hırsızlık gibi bir sorun varken insanların yanında fazla nakit para taşımaması gerekmektedir. Yoksa büyük sorunlar ortaya çıkabilir. Düşünsenize tatiliniz için ayırdığınız paranın büyük bir kısmının çalındığını. Ne yapacaksınız o zaman? Tüm bunları düşünerek nakit para taşımamaya çalışın.
Para gerektikçe ATM’lerden çekebilirsiniz. Ek olarak kredi kartlarını da gönül rahatlığı ile kullanabilirsin.
10. ÖneriHerkese güvenme
Yabancı bir ülkedesin. Buradaki çoğu kişiyi tanımıyorsun. Bu nedenle insanlara temkinli yaklaşmanı tavsiye ediyorum.
Turist gördükleri zaman kandırmak isteyen birçok insan mevcut lütfen bu konuda dediklerime kulak ver.
Adres ve para bozdurmak için yer sorduğun zaman ilk aldığın cevaba güvenme 1-2 kişiye daha sor cevabı tasdikle.
Çünkü bazı insanlar gerçekten de kötü niyetli olabiliyor. Bunu hiçbir zaman aklından çıkarma.
11. Öneri Kentleri gözünde çok büyütme
Her kentin kendine göre sorunları vardır. Şehirlerin gerçeklerine bu nedenle hazır olman gerekiyor. Sakın ha gittiğin zaman “Bu muymuş çok övdükleri yer” deme. Bu şekilde yapacağın her seyahat senin için eziyet haline dönüşecektir. Çünkü bazı kentler ciddi anlamda filmler ve diziler ile çok iyi pazarlanmaktadır. Bunu unutmamalısın. Bu nedenle tatile çıkmadan önce öyle çok da beklenti içinde olma.
12. Öneri Aktarma sürelerine dikkat etmeme
Uçak bileti alırken mutlaka aktarma sürelerine dikkat et. Eğer etmezsen tatilinin 1-2 gününü havalimanında uçak bekleyerek geçirebilirsin.
13. Öneri Konaklama yerini yanlış seçme
Konaklama yerini mutlaka gezeceğin göreceğin yerlere göre seç. Misal şehrin diğer ucunda otel rezervasyonu yaptırmak sana büyük bir eziyet olacak. Çünkü gezmek için sürekli olarak yola para harcaman gerekecek. Bu şekilde zamanın ad boşa gitmiş olacak.
14. ÖneriTelefonlara dikkat etmeme
Yurtdışına çıkacak kişiler orada telefon hattını nasıl kullanacaklarını pek de kafalarına takmayabilir. Bu sorun aslında büyük faturalar halinde ileride karşınıza çıkacaktır. Bu nedenle mutlaka tarife ayarlayarak hattınızı yurtdışına açtırın.
Yoksa tatil dönüşü kabarık faturalarla mücadele etmek zorunda kalabilirsiniz. Bu konuda operatörler yurtdışı tarifesi hazırlıyorlar. Ek olarak gideceğiniz ülkeden kontörlü yerel hat da alabilirsiniz. Bu hattı kullandığınız zaman whatsapp numaranız da değişmiyor. Bu nedenle whatsapp üzerinden rahatlıkla iletişime geçebilirsiniz.
Ek olarak telefonda bulunan gereksiz uygulamaları silmeme de arka planda çalışmalarına ve internetinizin bir anda bitmesine neden olabiliyor. Yurtdışına çıkmadan önce mutlaka bu gereksiz uygulamaları silmenizi tavsiye ediyorum. Ek olarak hafızayı da temizleyin ki yeni fotoğraflara yer açabilin.
15. ÖneriBütçeye dikkat etmemek
Tatile çıkmadan önce harcamalar konusunda sıkı bir planlama yapılmaması tatilin zehir olmasına neden olabiliyor. Planlama yapmadan parayı çarçur ederseniz, seyahatinizin ortasında parasız kalabilirsiniz. Bu da ileride haliyle büyük sorunlara yol açar. Bu konuya dikkat etmeli ve mutlaka iyi bir bütçe planlaması yapmalısınız.
© 2016 Memet Tayanç Tüm hakları saklıdır