Genel Seyahat Tüyoları ve Öneriler
Çoğumuzun en büyük hedefi güzel bir seyahate çıkmaktır. Hatta bir kısmımız sırf bunun için çalışıyor bile diyebilirim. Tatilde geçirdiğimiz her bir dakika bizler için altın değerindedir. Bu nedenle de seyahatimizi daha güzel bir hale getirmek için elimizden geleni yapmalıyız.
Ben de bu yazımda sizlere tatilde hayatınızı kurtaracak seyahat tüyolarını vereceğim. Bu şekilde olası aksilikleri engellemiş aynı zamanda da harika bir tatil geçirmiş olacaksınız. Evet şimdi başlayalım. En önemlilerini en başta anlatarak sizlere faydalı bir liste sunacağım.
1. Not Planınızı iyi yapın
Uzak diyarlara seyahate çıkmadan önce mutlaka plan yapın. Gideceğiniz ülke ya da ülkeler hakkında internet üzerinden bilgi edinin. Özellikle o bölgenin ulaşım ağını iyice öğrenin. Bu hem zamandan hem de nakitten tasarruf etmenizi sağlayacak önemli bir adımdır. Bunun dışında yeme içme yerlerini ve gezilecek bölgeleri bir haritaya işaretleyin. Örneğin birbirine yakın olan yerleri aynı gün içinde gezin.
2. NotTedbiri elden bırakmayın
Seyahate çıkmadan önce mutlaka pasaportunuzu ve nüfus cüzdanınızın bir kopyasını mailinizde saklayın. Bu şekilde herhangi bir hırsızlık durumunda pasaportunuz çalınırsa yaşanacak sıkıntıları minimum düzeye indirmiş olursunuz.
3. NotBavul ve çanta hazırlamaya dikkat
Şimdi bavulunuzu nasıl hazırlamanız gerektiğinden bahsedelim. Giysilerinizi mutlaka rulo yaparak bavula yerleştirin. Çünkü bavuldaki katlanmış giysiler, rulo yapılmış giysilerden daha çok yer kaplıyor. Bu da haliyle sorun oluşturuyor. Ek olarak kıyafetlerinizi vakumlayarak da bavula yerleştirme imkanına sahipsiniz. Bu yöntem sayesinde birçok kıyafeti zorlanmadan çantanıza atmanız mümkün. Bu eylem ciddi anlamda yer kazandırıyor. Ağzına kadar dolu bir bavulla seyahate çıkmak size şöyle bir sorun daha yaratabilir: gittiğiniz ülkeden alacağınız güzel eşyaları koyacak yer bulamamak! Bunun olmasını istemezsiniz değil mi?
Yanınıza alacağınız ihtiyaç fazlası ürünler size ağırlık yapmaktan başka bir işe yaramayacaktır. Ek olarak havayolu firmalarının bavullardaki ağırlıklar için ekstra ücret aldığını da hatırlatmama gerek yok sanırım. Bu konu hakkında size detaylı bir yazı hazırlamıştım zaten. Ona Nasıl bir çanta ? linki üzerinden ulaşabilirsiniz.
Şimdi bavulunuzu nasıl hazırlamanız gerektiğinden bahsedelim. Giysilerinizi mutlaka rulo yaparak bavula yerleştirin. Çünkü bavuldaki katlanmış giysiler, rulo yapılmış giysilerden daha çok yer kaplıyor. Bu da haliyle sorun oluşturuyor. Ek olarak kıyafetlerinizi vakumlayarak da bavula yerleştirme imkanına sahipsiniz. Bu yöntem sayesinde birçok kıyafeti zorlanmadan çantanıza atmanız mümkün. Bu eylem ciddi anlamda yer kazandırıyor. Ağzına kadar dolu bir bavulla seyahate çıkmak size şöyle bir sorun daha yaratabilir: gittiğiniz ülkeden alacağınız güzel eşyaları koyacak yer bulamamak! Bunun olmasını istemezsiniz değil mi?
4. NotSeyahat boyu eşyalardan alın
Tatile çıkarken yanınıza şampuan, krem, diş fırçası gibi ürünler almanız gerekecek. Haliyle bunlar da inanılmaz yer kaplayacak. Bunun olmasını istemiyorsanız, firmaların seyahat boy olarak sattığı ürünlerden satın alabilirsiniz. Hatta kendinize ufak bir makyaj çantası edinerek bu ürünleri onun içerisine yerleştirebilirsiniz. Bu şekilde herhangi bir sızma sonucunda eşyalarınızın mahvolması sorununu da ortadan kaldırırsınız. Bu şekilde havayolundaki sıvı kısıtlamasına da takılmamış olursunuz.
5. NotKırılacak eşya satın aldıysanız dikkat
Gittiğiniz yerden ya da giderken yanınıza kırılacak eşyalar aldıysanız bavula yerleştirirken dikkat etmelisiniz. Bunun için şöyle bir önerim olacak: Eşyaları tişörte sararak bavulun ortasına yerleştirmek. Emin olun bu yöntem hayat kurtarıyor. Denemeye değer.
6. NotSırt çantası hazırlama aşaması
Ben tatile çıkarken bavuldan ziyade sırt çantası alma taraftarıyım. Çünkü bazı ülkelerin yolları tabiri caizse berbat olduğu için bavul taşımak bazen işkence haline gelebiliyor. Bu konuda şöyle bir önerim olacak: Tekerlekli sırt çantası. Bu çanta hem bavul formatına giriyor hem de sırt çantası. İstediğiniz yerde istediğiniz şekilde kullanmanız mümkün. Biraz pahalı olsa da, eğer gideceğiniz ülkede çok yürümeyecekseniz almanızı tavsiye ediyorum. Çünkü çok yürüdüğünüz zaman ağırlığı bir işkenceye dönüyor.
Peki sırt çantası hazırlarken nelere dikkat etmemiz gerekiyor? Bunlardan bahsedelim. Sırt çantası hazırlarken ağır olan eşyaları mutlaka belinize ve sırtınıza yakın yerlere yerleştirin. Bu sayede dengenizi sağlamış olursunuz. Bunun yanı sıra bel destekli çantalar da sizin kurtarıcınız olacaktır. Çanta seçiminden de önceki yazılarımda bahsetmiştim ama burada da özet geçeyim. Mutlaka vücut ölçülerinize oranlı bir çanta edinin. Aksi takdirde taşıması sizin için işkenceye dönüşebilir.
Ek olarak yanınıza daypack günlük çantalardan almanızı tavsiye ediyorum. Bu çantalar sayesinde büyük çantanızı otelde bırakarak, yanınıza temel eşyalarınızı alıp gezmeniz mümkün olacaktır.
7. NotUçak ve havaalanı
Tüm eşyalarınız hazırladınız, sıra uçak ve havaalanı faslına geldi. Online check-in yapmak size zaman kazandıracak en önemli adımlardan birisidir. Eğer 2 kişi birlikte seyahat ediyorsanız size tavsiyemiz pencere kenarı ve koridoru seçmeniz olacaktır. Çünkü uçak yüzde yüz dolmazsa mutlaka ortanızdaki yer boş kalacaktır. Bu sayede de oldukça rahat bir uçuş geçirme imkanını da elde edersiniz. Ek olarak uçakta koltuk seçiminde ön kapıya yakın yerleri seçmeniz tuvalete kolaylıkla gidip gelmenizi de sağlayacaktır.
Peki hangi havayolu firmasını seçelim? Bana kalırsa 3-5 kuruş daha az ödeyeceğim diye adı şanı duyulmamış firmaları seçmek yanlış. Bu nedenle mutlaka güvenilir havayolu firmalarından birinden uçak bileti almanızı tavsiye ediyorum. Uçakta bagaj etiketinize ad, soy ad, telefon ve adresin yanı sıra e-mail adresinizi de yazmanız önemli. Çünkü insanlar size e-mail aracılığı ile daha rahat ulaşabilirler. Bu detayı atlamayın. Ek olarak havaalanında döviz bozdurmamanızı tavsiye ediyorum. Çünkü bu noktalarda alınan komisyonlar oldukça yüksektir ve sizi zarara sokar.
Uçağa bindiniz, gitmek istediğiniz ülkeye geldiniz. Burada bazı durumlarda sizlere form doldurtabilirler. Bu formlara kalacağınız yerin adresini yazmanız gerekmektedir. Ek olarak görevlinin sizlere soracağı sorulara da mutlaka doğru bir şekilde yanıt vermenizi tavsiye ediyorum.
8. NotTelefonu nasıl kullanacağız?
Yurtdışına çıkacak kişiler genellikle orada telefon hattını nasıl kullanacaklarını sorarlar. Bu konuda operatörler yurtdışı tarifesi hazırlıyor fakat bunlar biraz tuzluya mal olabilir. Bu nedenle oradaki kontörlü yerel hatlardan almanızı tavsiye diyorum. Yerel hat taktığınızda whatsapp numaranız da değişmiyor. Bu nedenle whatsapp üzerinden rahatlıkla iletişime geçebilirsiniz. Gittiğiniz ülkelerde sizin telefonunuza uygun boyutta sim kart bulamayabilirsiniz. Bu sebeple kart keserlerden almanızı tavsiye ediyorum. Bunu mutlaka yanınızda bulundurun ki sorun yaşamayın. Ek olarak sizlere tavsiyem yurt dışına çıkmadan önce telefon hafızasını tamamen boşaltmanız. Bu sayede yeni çekeceğiniz fotoğraflara da yer açmış olursunuz.
Bazı uygulamaların arka planda çalışması, internetinizi anında bitirmektedir. Bu konuya da mutlaka dikkat edin. Mümkünse gereksiz uygulamaları telefonunuzdan silin. Harita uygulamalarında da offline olanları tercih etmenizi öneriyorum. Bu sayede internetinizi boşuna harcamamış olursunuz.
Gelelim şarj konusuna. Telefon, PC ya da tabletlerinizin şarjları için mutlaka evrensel prizlerden almalısınız. Çünkü bazı ülkelerin priz girişleri farklıdır ve telefonunuzu şarj edemeyebilirsiniz.
Bir de yanınıza iyi bir power bank almalısınız. Bu sayede gezintiye çıktığınız zaman yarı yolda telefonsuz kalmamış olursunuz.
9. NotBütçenize dikkat!
Gelelim en önemli konuya:
Bütçe. Tatile çıkmadan önce mutlaka harcamalarınız konusunda sıkı bir planlama yapın. Planlama yapmadan parayı çarçur ederseniz, seyahatinizin ortasında parasız kalabilirsiniz. Bu da haliyle büyük sorunlara yol açar.
Şimdi sizlere liste olarak uygun fiyatlı tatil yapma tüyolarından bahsedeyim:
- Otel yerine hostelleri ya da couchsurfing uygulamalarını tercih edin. Çünkü oraya gezmeye gittiniz, kaldığınız otelin 4-5 yıldızlı olması size bir şey kazandırmaz. Zaten vaktinizin çoğunu dışarıda geçirecekken neden otele çılgın ücretler ödeyesiniz?
- Erken rezervasyonun değerini bilin. Mutlaka hem otellere hem de uçuşlara erken rezervasyon yaptırmaya çalışın. Bu bütçenizi yarı yarıya rahatlatacak bir seçenektir.
- Otel seçmeden önce internet üzerinden yorumları okuyun. Gittiğinizde pişman olmamak için bu adımı es geçmemenizi tavsiye ediyorum.
- Toplu taşımadan yararlanın. Ama her noktaya da araçla gitmeye kalkmayın. Bir şehri en iyi tanımanın yolu yürüyerek gezmektir. Bunu unutmayın. Yurtdışında bisiklet kullanımı da yaygındır. Bisiklet kiralayarak da yolculuğunuzu uygun fiyatlara getirmiş olursunuz.
- Para ve döviz işlemleri için mutlaka ATM kullanın. ATM’ler döviz bürolarından daha az komisyon alıyor.
- Online iletişimi tercih edin. Telefonla konuşmak kimi zaman daha pahalıya mal olabiliyor.
- Müze kartlarından edinmeye çalışın. Bu gezilerinizi daha uygun fiyatlarla tamamlamanızı sağlayacak bir adım. Sakın unutmayın.
- Yemeği sürekli olarak dışarıda yemeyin. Bazı günler marketten alışveriş yaparak açlığınızı bastırın. Sürekli olarak lokantadan yemek yemek pahalıya mal olacaktır. Ek olarak sokak yemeklerini de değerlendirin. Hem ucuz hem de çok lezzetli oluyorlar.
- Hediyelik eşya alırken dikkatli olun. Turistlerin üzerinden en iyi para kazanma yöntemi kalitesiz eşyaları çılgın fiyatlarla satmaktır. Bu kandırmacaya gelmeyin :)
10. NotFotoğraf makinesi seçimi
Fotoğraf makinesi, bir gezginin en önemli dostudur. Gittiğiniz yerlerdeki anılarınızı güzelce fotoğraflamak istiyorsanız mutlaka iyi bir makine edinin. Benim tercihim hafif modellerden yana. Ağır modelleri tüm gezi boyunca taşımak bir süre sonra işkenceye dönüşebiliyor.