Image
Eylül 03 2019 06:28

Tokyo'da konaklamak

Nerede konaklamalı? Bana göre bu sorunun tek bir cevabı yok. Pek çok parametreye göre farklı seçenekler değerlendirmek gerekir diye düşünüyorum.  Ben Lokasyon-Şehir, Süre, Dönem(mevsim-zaman), Kişi ve Ekonomik güç - standartlarım olmak üzere beş kritere göre değerlendirme yapıyorum. Elbette bunlar benim değerlendirme ve konaklama planlarım.  Dünya’nın pek çok yerinde bu şekilde planlama yaparak kaldım ve sonuçlarından memnum kaldım. Daha iyisi elbette olabilir, sizin farklı düşünceleriniz varsa, onları da benimle paylaşırsanız sevinirim. Zira önümde koca bir dünya turu var, benim için çok faydalı olacaktır.  

Image
Tokyo Itabashi'de kaldığım oda

           Çoğu insan “amaan tatile gidiyorum, gezip eğlenmeye. Kafamı koyup uyuyabileceğim bir yer olsun yeter” diye düşünüyorlar ancak tatilde olun veya olmayın uyku hayatınızı şekillendiriyor. İyi uyumadıysanız, unutkanlık, kendini rahatsız hisetme, dalgınlık gibi tatilden keyif almanızı ve eğlenmenizi engelleyecek pek çok istenmeyen durumla karşılaşmanız muhtemel. Bu yüzden güne başlamadan önce güzel bir uyku ile hem bedeni hem bilincinizi dinlendirmek önemlidir.

Image
Tokyo Itabashi'de kaldığım oda
  1. Nerede hangi şehirde kalacaksınız. 
    Ziyaret ettiğiniz ülkenin ve şehrin sosyo-ekonomik durumunu göz önünde bulundurmak gerek. Suç oranları, kap-kaç, hırsızlık, bulaşıcı hastalık vb durumlar konaklama tercihi için önemlidir. 3-4 günlük bir seyahat planladıysanız bedenimiz daha sonra telafi edilmek üzere 4-5 gün 4 saatlik uykuylada idare etmenize imkan verir ancak beşinci günde bunun karşığını alacağını da göz önünde bulundurmak gerek. Eğer 3-4 günlük bir kısa gezi planladıysanız konaklama için böyle bir alternatif düşünebilirsiniz. Elbette tavsiye etmem :) ama bütçemiz bazen bu tür seçeneklere zorluyor.
     
  2. Orada ne kadar kalacaksınız? 
    Bir haftadan az, 1-2 hafta (Türk insanı iş hayatı yüzünden genelde 2 haftalık yıllık izinler yapar) ya da 1 veya daha fazla zaman mı kalınacak. Bir hafta konaklama ile bir ay konaklama arasında neredeyse %50 daha indirimli yerler bulmak mümkün.
     
  3. Hangi dönemde kalacaksınız? 
    Yılın hangi zamanı? O dönemde bir festival, önemli bir etkinlik ve gösteri var mı? Gideceğiniz dönemde o şehrin dışardan turist aldığı bir dönem ise konaklama fiyatlarının artacağını hesaba katmak gerek. Olimpiyat yarışmaları, ulusal bayramlar, festivaller vb gibi. Japonya Kyoto ve Tokyo gibi kentlerinde Kiraz çiçeği festivali dönemi (nisan ayı) boyunca biraz daha pahalı oluyor mesela.
     
  4. Kaç kişi ile konaklamayı düşünüyorsunuz? 
    Bu konu üzerinde çok deneyimim yok en fazla çift olarak gittim. Dolayısı ile konakladığım yerlerde çift yatak ya da çift kişilik yatak olması yeterliydi. Ancak 4 / 6 /10 yataklı yurt odası şeklinde yerler var, umumi tuvalet ve banyo. Bütün ekip ile böyle bir odayı sadece size tahsis ettirebilirsiniz. Yine de ben daha önce hiç denemedim.
     
  5. Ekonomik gücünüz ne kadar? 
    Bu madde en önemli madde olabilir. Aşağıda bu sorulara Tokyo için cevap verirken benim için neden önemli olduğunu anlatacağım. 
    Bu tur/ziyaret/tatil için ayırdığınız bütçeniz / kaç gün kalacaksınız? Özetle uçak masraflarını çıkardıktan sonra bu şehirde 1 günde ne kadar harcamayı planlıyorsunuz. 

Konaklama Tercihleri

Yazının bundan sonraki bölümü Japonya’da özellikle Tokyo’da konaklamak üzerinedir.  Fiyat vermeyeceğim çünkü ne zaman gittiğinize göre değişiyor.
 

Misafir kabul eden insanların evinde kalmak

https://www.couchsurfing.com, https://www.warmshowers.org/  https://www.bewelcome.org/  gibi insanları evinde ağırlayan misafir severlerle iletişime geçebilirsiniz. Tatiliniz bir haftadan kısa ise değerlendirebileceğiniz bir seçenek olabilir. Biraz zor olsa da birden fazla kişi ile farklı zamanlar için anlaşabilir ve 1 hafta onda 1 hafta bunda kalarak uzun süreli gezinizin konaklama masrafınızı bedavaya getirebilirsiniz. Tabii kendinizde de ev sahibi olarak ziyaretçi misafir edebilirsiniz.

Image
Tokyo Couchsurfing ev sahibi bulma

Yeri gelmişken söyleyeyim bende misafir kabul eden ev sahiplerindenim. https://www.couchsurfing.com/people/memet-tayanc ile bana ulaşabilirsiniz eğer İstanbul’da olduğum bir dönem ise memnuniyetle misafir kabul ederim.

Otel

Image
Tokyo Otel

Tokyo’daki oteller özellikle çok pahalı, özellikle Tokyo merkezine yakın olan oteller cep yakan cinsten. Eğer 4-5 günlüğüne eşim/sevgilimle gelip Sakura festivaline katılır sonra dönerim gibi bir planınız varsa ve banyo ve tuvaleti paylaşmam diyorsanız tercih edebileceğiniz bir seçenek olabilir. 

Şehir merkezinden uzaklaştıkça, ulaşım ve elbette kaç yıldız olduğuna göre fiyatlar değişiyor yani dünayının diğer yerlerindeki otellerden farklı yok bildiğiniz kalite ve fiyat mevhumları.

 

 

Kapsül Otel

Başımı sokacak bir yerim olsun yeter tabutta bile kalırım diyenlerdenseniz tercih edebileceğiniz bir seçenek. Bü tür bir konaklamaya sadece Japonya'da rastayabilirsiniz.

Image
Tokyo Kapsül Otel

Kapsül otel ile konaklamayı epeyce ucuza getirebilirsiniz. Benim şahsi fikrim evde beslediğim kedinin kafesinden bir farkı yok :) yinede şunu söylemeliyim ki epeyce rağbet görüyor. İçinde minik bir dolap ve televizyon var ama yanınızda uyku maskesi ve kulak tıkacı olmadan denenmeyecek bir deneyim diye düşünüyorum. Elbette bu konaklama biçiminde de farklı kalite seçeneklerine fiyatlar değişiyor. 

Yaptığım işler arasında yani argo tabir ile Lügat-ımda bu da olsun, Tokyo'ya gittim kapsül otelde gecelemedim dememek elbette onu da yaptım diyebilmek isterseniz bir gece deneyebilirsiniz.

Benim gibi “dört dönüm bostan yan gel yat Osman” felsefesine sahipseniz ucuz ama uykusuz bir geceye hazır olun derim.

Ryokan

Image
Tokyo Ryokan - Geleneksel Japon evleri

Geleneksel Japon mimarisi ile yapılmış ahşap evler olmakla beraber bu konsepte ait oteller hatta modern hayat ve geleneksel yapıyı harmanlayarak ara bir konaklama hizmeti veren işletmeler bile mevcut. Geleneksel Ryokan Evlerinin kendine has kuralları kaideleri olduğunu üstüne basarak söylemek gerek.

Çiçek aranjmanları, tütsüler, sicak termal su banyoları, sabah kahvaltısı, Akşam yemeği, hazırlanan menüler, giyilen kıyafetler gib. Otellerin bazılarında ve demin söylediğim modern-geleneksel karışımı işletmelerde yatak olabilir ama gerçek geleneksel evlerde, Japon filmlerinde ve animelerde görmeye alışkın olduğumuz futon dedikleri yer yatağı vardır. 

Bunu mutlaka deneyeceğim ve ondan sonra buraya yorum yazacağım. 

Hostel

Image
Tokyo Hostel

Birden fazla ranzanın olduğu yurt yatakhanesi tadında konaklama seçeneği sunan işletmelerdir. Bizim insanımıza özellikle belirli bir yaşın üstündekilere çok hitap edeceğini düşünmediğim bir seçenektir. Çünkü her ne kadar gezgin olsakta mahremiyet konusunda çokta taviz vermediğimizi söylemeliyim. Yeni insanlar yeni kültürler tanımak tamam ama bunu zaten dışarda yapıyor olmak gerek yatakhanede başkalarını rahatsız etmeden vurup kafayı uyumak gerek diye düşünüyorum. Ben askerde bile yatakhane olayını sevmemiştim. Gürültü ve ışık eksik olmaz. Hiç mi denemedin derseniz bir kere deneyeyim dedim, o gece toplam 1 yada 2 saat uyabildim. 

Netice itibariyle düşük bütçe ile sehayat edenlerin genelde tercih ettiği bir konaklama çeşidir. Uyku alışkanlığınızın gürültü ve ışığa olan bağışıklığı ile ilgili tercih edip etmeyeceğinize karar verebilirsiniz.  Gürültü ve ışık faktörlerini göz önünde bulundurmakta fayda var. Uyku maskesi + kulak tıkacı ile belki :d

Gijin House – Misafir evleri

Image
Tokyo kaldığı evin lokasyonu

Bir ay veya daha fazla kalacaksanız muhtemelen sizin için en iyi seçenek olacak. Genelde şahsınıza ait bir oda içinde küçük mutfağın olduğu, banyo ve tuvaletin yine umumi olarak paylaşıldığı konaklama konsepti.  Ben Tokyo’da https://www.airbnb.com.tr vasıtası ile bulduğum ve yukarda fotoğrafı olan bu evlerden birinde kalıyorum, Nisan sonuna kadar kalacağım. Bu evler genelde aylık hesabı çalışsa da bazı misafir evleri haftalık ya da iki haftalık sözleşmelerde yapabiliyor. Fiyat farkını gösterebilmek adına ben bu odayı nisan ayı için 2000TL vererek kiraladım. Ancak yine aynı işletmenin Tokyo'nun başka bir bölgesindeki odasını 1200 TL ye de kirayabilirdim. Benim kiraladığım odanın günlüğü 68 TL gibi rakama denk geliyor ama eğer 1200 olanı seçseydim 42 TL yede mal edebilirdim. Bu fiyat elbette aylık olduğu için böyle. Bir haftadan az kalınan sürelerde bulabildiğim en iyi fiyat minimum 125 TL idi. 

" Neden 1.200 TL olanı seçmedim derseniz, ben dünya turunu yaparken uzaktan çalışmaya, günde 5 saat yada haftada 2 gün bilgisayarımı açıp kod yazmaya devam edeceğim. Bunun için biraz daha konforlu ve çalışma ortamımın daha iyi olduğu bir yer bulmak istedim. "

İnternet cafe ve diğerleri

Günün her saati açık, internetin ve çizgi romanların gırla olduğu, 20-30 yaş aralığında olsam kesinlikle tercih edeceğim konaklama tipidir. Enteresan olan ise bu şekilde yaşayan beyaz yakalı çalışanların epeyce çok olması. Hatta "İnternet Kafe Mültecileri” adında bu insanların hayatlarının anlatıldığı bir belgesel dahi yapılmıştı.  Henüz denemedim ama deneyeceğim.

Bunlar dışında, 7/24 açık işletmelerde sabahlayabilirsiniz ya da park, metro girişleri gibi kamp havasında konaklama tercih edebilirsiniz.  Önceden izin alarak tapınaklarda kalabilirsiniz. 


Değerlendirme

Ben önce yukardaki soruların cevaplarını vererek başlıyorum konaklama planlarına.  Nisan ayında 3 aylık Japonya gezisi planladım ve ilk bir ay Tokyo’da kalmayı planlıyorum.
  1. Nerede hangi şehirde kalacağım?  Tokyo’da 
  2. Ne kadar kalacağım? 1 ay
  3. Hangi dönemde? Bahar döneminde Kiraz çiçeği festivalinin (Sakura) olduğu ayda kalacağım.
  4. Kaç kişi ile? Tek başıma kalacağım
  5. Ekonomik güç ve standartlarım? 
    • Tokyo’da konaklama için günlük maksimum 75TL ayırabilirim. 
    • Tek kişilik odam olmalı. 
    • Haftada 25 saat çalışmam gerekiyor ve bu saatlerin Türkiye’deki mesai saatleri içinde olmasını tercih ediyorum. 
    • İnterneti, çalışma masası ve sessiz bir ortamı olmalı.  
    • Hostel, yurt, kapsül otel ya da internet cafelerde oda tutmak istemiyorum. 
    • 7/24 açık olan işletmelerde (macdonalds, 7eleven), Park, bank ve metro girişleri gibi yerlere uyku tulumumu serip uyumak istemiyorum.

Kriterlerime uyan bir yer bulabilmek için booking.com ve airbnb.com dan epeyce araştırma yaptıktan sonra Tokyo’da Itabashi bölgesinde yukarda gördüğünüz odayı tutmaya karar verdim.