Yola çıkacaklara öneriler
Uzun zamandır yurtdışı seyahatine çıkmayı düşünüyorsun ve sonunda o zaman geldi çattı. Peki bu yolculuğa çıkmaya hazır mısın? Gerekli olan tüm hesaplamaları ve planları yaptın mı? Çünkü bir seyahatin güzel geçmesi için öncelikle sıkı bir planlama yapmamız gerekiyor. Bu yazıda sizlere seyahate çıkmadan önce dikkat etmeniz gereken her şeyi anlatacağım.
Seyahat aslında bakıldığı zaman bileti alıyoruz, oteli ayarlıyoruz ve hoop yurtdışındayız gibi kolay adımlardan oluşuyormuş gibi görünüyor. Aslında zor da değil tabi ki kolay ama bunun için iyi bir planlama yapma şart. Örneğin gidilecek yerlerin planlanması, bütçe planlaması gibi konular inan bana hayati önem taşıyor. Bunlara dikkat etmeden seyahate çıkmanı tavsiye etmiyorum. Şimdi madde madde sana yola çıkmadan önce yapman gerekenleri anlatacağım.
1. Öneri Seyahat süreni ve sürecini iyi planla
Öncelikle gitmek istediğin ülkeleri iyice ölç tart. Örneğin gideceğin ülke vize istiyor mu onu öğren. Daha sonra vize adımlarını atabilirsin. Özellikle de çalışan bir bireysen ve 1-2 haftalığına tatile çıkabiliyorsan mutlaka iyi bir planlama yapmalısın. Aksi takdirde seyahatinden keyif alamazsın. Uçak biletini, kalacağın yeri, yiyip içebileceğin mekanları bunların hepsini öğren. Hatta şehre gitmeden şehri ezberle. Bu şekilde attığın her adımdan zevk alacağını garanti ediyorum.
2. Öneri Evinizi güven altına alın
Eğer seyahate çıkarken evinizde kimse kalmayacaksa, kapıları pencereleri sıkı bir biçimde kapattığınızdan emin olun. Ek olarak vanaları ve şalterleri de indirmenizi tavsiye ediyorum. Yedek bir anahtarı da güvendiğiniz birisine bırakın.
3. ÖneriSeyahate çıkmadan önce tüm faturalarınızı ödeyin
Seyahate çıkmadan, telefon, elektrik, su, internet gibi tüm faturalarınızı ödeyin ki ileride başınıza sorun açılmasın. Çünkü belki yurtdışından bu faturaları ödeme gibi bir imkanınız olmayabilir. Bu konuya kesinlikle dikkat edin.
4. ÖneriYanına fazla eşya alma
Tüm konu başlıklarımda da belirttiğim gibi lütfen yanına fazla eşya alma. Özellikle de çok kıyafete gerek yok. Zaten yurtdışında çamaşır yıkamanı sağlayacak işletmeler bulunuyor. Az kıyafetle orada çok güzel 1-2 hafta geçirebilirsin, merak etme. Çünkü fazla eşya sana orada yük olacaktır. Hele de sırt çantanı kapıp gezmeyi sevenlerdensen. Kıyafetleri mutlaka mevsimine göre ayarla. Gideceğin bölgedeki sıcaklıkları öğren.
5. Öneri Kapüşonlu kıyafet giy
Kapüşonlu kıyafetler sizi yağmurdan, soğuktan ve ışıklardan korur. Bu nedenle yanınıza alacağınız kıyafetlerin kapüşonlu olmasına dikkat edin.
6. Öneri Bavulunuzu hazırlarken dikkatli olun
Bavulunuzu ya da çantanızı hazırlarken eşyaları öylece tıkıştırmayın. Mümkünse rulo halinde yerleştirin. Ne kadar yer tasarruf edeceğinizi bu şekilde göreceksiniz.
7. ÖneriSırt çantası ve günlük çanta alın
Sırt çantası seçimi yaparken mutlaka dikkatli ol. Vücuduna orantılı bir çanta seç aksi takdirde onu taşımak sana eziyet haline gelebilir. Ek olarak yanına day pack dediğimiz günlük çantalardan al. Kumsal gibi yerlere giderken çok işe yarıyor. Bu çantaların özellikle katlanabilir olanlarını tavsiye ediyorum. Hem taşıması kolay hem de zorlu durumlarda hemen yardımına koşuyor. Ek olarak çantalarının sağlam ve su geçirmez olmasına dikkat et. Eğer pasaport nakit para ve kimlik gibi ürünlerini sırt çantanda taşımak istemiyorsan sağlam bir bel çantası al.
8. Öneri Bilgilerinizin kopyasını alın
Yurtdışına seyahate çıkmadan önce otobüs, uçak, tren ve otel rezervasyonu ile bilgilerinin kopyalarını kendine mail olarak at. Mutlaka pasaport geçerlilik tarihini kontrol et. Hatta pasaport ve kimlik bilgilerinin birer kopyasını da telefonunda sakla. Çünkü olur da kaybolursa, sorun çıkmasına bu şekilde engel olabilirsin.
9. Öneri Uygulamaları kullanın
Gideceğin yerleri kaydetmek için mutlaka Google Maps, Foursquare gibi uygulamaları kullan. Hatta bu yerleri kaydedebilirsin. Bunun için haritalar uygulamasında gideceğin yeri pin atman yeterli olacaktır. Bir de şöyle bir önerim olacak, offline harita uygulaması kullan. Çünkü diğerleri internetini adeta sömürüyor. Orada internet senin için çok değerli olacak. Ek olarak yanınıza seyahat rehberi almak yerine bu tip bir uygulama indirmeniz çantanızı hafifletecektir.
10. Öneri Dil öğrenmeye bakın
Gideceğiniz ülkenin temel dilini öğrenmeye çalışın. Yol tarifi gibi konularda birkaç kelam edebilmek hayat kurtaracaktır. Bunun dışında İngilizce de öğrenmenizi tavsiye ediyorum. Oralarda illaki İngilizce konuşan birileri çıkacaktır. Beden dili de önemli bir konu. Bu şekilde de maruzatınızı anlatma imkanı bulabilirsiniz.
11. Öneri Konuşmalarınızda dikkatli olun
Ben nasılsa yabancı bir ülkedeyim Türkçe konuşsam da kimse anlamaz diyerek, etraftaki insanları yargılar nitelikte cümleler kullanmayın. Siz nasıl başka bir dil biliyorsanız, insanlar da Türkçe biliyor olabilir. Bu sebeple kesinlikle kibar olun.
12. Öneri Gezerken de planlı olun
Gezerken mutlaka planlı olun. Öncelikle birbirine yakın yerleri gezip bitirin ki yolda çok zaman harcamayın. Bunun dışında kalacağınız otelin, gezeceğiniz yerlere yakın olmasına dikkat edin. Gidip de şehrin bir ucundaki otele rezervasyon yaptırmayın. Pişman olursunuz.
13. Öneri Para konusuna dikkat!
Yurtdışına çıkarken dikkat etmen gereken en önemli şey de nakit para miktarı. Yanına öyle çok para alma. Seni idare edecek kadar para alman kâfi. Paranı ATM’lerden lazım oldukça çekersin. Döviz bürolarına da lütfen güvenme. Çok çılgın komisyon miktarları alıyorlar. Ek olarak kredi kartı kullanmanızı tavsiye ediyorum. Visa ve Mastercard olmak üzere 2 kredi kartını yanınıza alırsanız, sorun çıkmadan alışverişlerinizi yaparsınız.
14. ÖneriSeyahat sigortası şart
Genellikle vize isteyen ülkeler seyahat sigortasını zorunlu kılıyor. Fakat vize istemeyen ülkelere gidiyorsan bunu kendin yaptırmalısın. Bu sana aksi durumlarda yardımcı olacak bir uyarı. Benden söylemesi.
15. Öneri Fotoğraf makinesi seçimi
Ben fotoğraf makinesi konusunda kaliteli ve hafif bir cihaz seçtim. Siz de böyle yaparsanız, ağır makineleri taşıma eziyetinden de kurtulmuş olursunuz. Özellikle aynasız cihazlar yurtdışı seyahatleri için biçilmiş kaftan.
16. Öneri Telefonunu yurtdışında kullanabilirsin
Hattını yurtdışında kullanman mümkün. “Yurtdışında telefon nasıl kullanılır” sorusunun da bir cevabı var elbet. Bunun için kullandığın operatöre hattını ülke dışına açtırma talimatı vermen yeterli olacaktır. Ek olarak çeşitli tarifelerle bunu ucuza da getirebilirsin.
17. ÖneriMüze kart çıkarmaya çalışın
Yurtdışında tarihi bölgelere ya da önemli yapılara ziyaret düşünüyorsan, müze kartı çıkarmaya çalış. Ek olarak bazı yapılar, festivaller ve konserler bazı zamanlarda biletli ziyaretçi alıyor. Bu nedenle önceden online bir biçimde bilet almanı tavsiye ediyorum. Yoksa bilet bulamayabilirsin.
18. ÖneriUçakta yediğinize dikkat edin
Uçakla giderken mutlaka ağır yemeklerden uzak durun. Midenizi bozacak tarzda yemekler yerine vejetaryen menüleri tercih edin. Bu sayede karın ağrısı ve mide bulantısından da kurtulmuş olursunuz.
19. Öneri Yanınıza mutlaka internete bağlanabilen bir cihaz alın
Yanınıza tablet almanızı tavsiye ediyorum. Bu sayede insanlarla kolaylıkla iletişim kurabilir, gerektiğinde internette sörf yapabilirsiniz.
20. Öneri Şarj aletlerine dikkat
Bazen bizim ülkemizdeki şarj girişleri, gideceğimiz yerdeki prizlerle uyumlu olmayabiliyor. Bu nedenle evrensel girişlerden almanızı tavsiye ediyorum. Ek olarak yanınıza mutlaka power bank alın! Bu sayede telefonunuzun şarjı bitmez ve iletişimsizlik de yaşamazsınız.
21. Öneri Mutlu olmaya bakın
Seyahatinde başına ufak tefek sorunlar gelebilir. Sakın bu sorunlara takılıp kendini üzme. Mutlaka ama mutlaka mutlu olmaya bak. Çünkü sorunlar bir şekilde illaki hallolur.
Sakın aksilik çıktığı zaman telaşa kapılmayın. Çünkü telaş ettiğiniz zaman sıkıntılar daha da büyüyebilir.
Bu duruma dikkat edin.
Hep olumlu düşünün ki tatiliniz de çok güzel geçsin. Merak etmeyin iyi bir planlama ile dilediğiniz gibi gezebilir hatta planın dışındaki aktivitelere bile zaman ayırabilirsiniz. Yeter ki çıkmadan önce süreci iyi yönetmek adına her şeyi detayına kadar düşünün