Nasıl Bir Fotoğraf Makinesi?
Fotoğraf makinesi seçimi, seyahate çıkarken dikkat edilmesi gereken en önemli eylemlerden birisidir. Gezilerimizi belgelendirmek ve hatıra oluşturmak için kullandığımız ve yolculuk sırasında bizlerin en iyi dostu olan fotoğraf makinesini mutlaka iyi seçmemiz gerekiyor. Çünkü seyahat sırasında gördüklerimizi kalitesiz bir makine ile çekersek bir süre sonra pişman olmaya başlayabiliriz. Düşünsenize, piramitleri görmeye gittiniz ama güzel fotoğraflar ortaya çıkaramadınız. Üzücü bir durum olur değil mi? İşte bu nedenle fotoğraf konusunda mutlaka hassas davranmamız, kullanabileceğimiz ve kaliteli fotoğraflar ortaya koyan makinelerden seçmemiz gerekiyor. Örneğin ben ergonomik, pozlaması basit, taşıması kolay olan ve kaliteli fotoğraflar çeken Canon PowerShot G7 X Mar II’yi tercih ettim.
"Eğer hikayeyi sözcüklerle anlatabilseydim, yanımda sürekli bir fotoğraf makinesi taşımaya ihtiyaç duymazdım
Nasıl seçim yapmalıyım?
Fotoğraf makinesi seçimi sırasında mutlaka neyi çekmek istediğinize karar vermeniz gerekiyor. Çünkü satın alacağınız makineyi isteklerinize göre tercih ederseniz, ileride bu seçimden de pişman olmazsınız. Peki neleri çekebilirsiniz?
- Kişisel fotoğraflar (Özel günler, aile fotoğrafları, portreler, tatil anıları)
- Manzara
- Makro fotoğraflar (Küçük objelerin çekimi. Örneğin bir müzede yer alan tarihi eser, ya da yöreye özgü çiçeklerin yakın çekimleri)
- Yapı fotoğrafları (Bir ülkenin mimarisi fotoğraflanmak için en güzel konulardan birisidir)
- Hareketli fotoğraflar (Örneğin festivaller, safari gezileri vs.)
Fotoğraf makinesini ne sıklıkla kullanacağınız da önemli bir detay. Eğer sadece birkaç yere gidecekseniz ve fotoğrafa çok meraklı değilseniz, kaliteli bir şey almanıza lüzum yok. Ama gittiğim her yere götürürüm diyorsanız mutlaka sağlam ve kaliteli çekim yapan bir fotoğraf makinesi almanızı tavsiye ediyoruz. Bunun yanı sıra hafif bir fotoğraf makinesi de gezileriniz sırasında sizi taşırken yormayacak nitelikte olacak. Örneğin aynasız makineler hafiftir ve iyi modelleri gerçekten de kaliteli çekim yapmaktadır.
Fotoğraf makinelerini kompakt, dslr ve aynasız dslr olmak üzere üç bölümde inceleyebiliriz. Bu makinelerin detaylarından bahsederek, sizin ihtiyacınızın hangisi olduğunu anlamanızı sağlayacağız. Kompakt: Küçük yapıda olan fotoğraf makineleridir. Çok fazla ayarı olmaz, lensi sabittir ve sadece basıp çekmek üzerine kuruludur. Bu cihazların sensörü küçüktür. Profesyonel çekimler yapamazsınız. Sadece anılarınızı belgelendirmek istiyorsanız ve hobi olarak fotoğrafçılık yapmayacaksanız bu makineler iyi bir seçim olabilir.
Aynalı dslr: Lensi değişebilen, her türlü ayara ve manuel özelliklere sahip makinelerdir. Fotoğraflar bu makinelerde ayna sistemi ile çekilir. Vizörleri vardır. Sensörleri de büyüktür. Gidilen yerde ciddi anlamda fotoğraf hobisine zaman ayıracak kişilere bu makineleri öneriyoruz. Aynasız dslr: Lensi değişmekte olan, manuel ayarlamalara sahip, vizor ve ayna yerine dijital ekran kullanılarak fotoğraf çekilen makinelerdir. Bazı modellerde dijital vizörler de bulunmaktadır. Bu makineler birçok açıdan avantajlıdır. Kompakt makine boyutundadır ve buna rağmen sensörleri oldukça büyüktür.
Seyahate çıkacak kişilere aynasız dslr makine modellerini gönül rahatlığı ile önerebiliriz.
Ne kadar ağırlık taşımalıyım?
Fotoğraf makinesi seçerken en önemli hususlardan birisi de makinenin ağırlığı konusu. İlk başlarda size ağır gelmeyen makine daha sonralarda gezilerinizi zehir edebilir. Bu nedenle mutlaka ağırlık konusuna önem vermenizi tavsiye ediyoruz. Örneğin sırt çantanız yeterince ağırsa ve diğer temel eşyalar doluysa, ağır bir makine eğer sıklıkla fotoğraf çekmeyecekseniz sizin için eziyete dönüşebilir. Tüm bu temel maddeleri göz önünde bulundurarak iyi bir makine seçimi yapabileceğinizi düşünüyoruz. Ek olarak mutlaka hafif ve kaliteli çekim yapan makinelere yönelmeniz gezinizi daha şahane bir hale getirecektir.
Fotoğraf makinesi alırken hangi noktalara dikkat edelim?
Seyahate çıkmadan önce makine konusunda iyi bir araştırma yapmalısınız. Çünkü bazı makinelerde bir özellik süperken, diğer özellik göz ardı edilebilmektedir. Hangi özelliğin sizin için iyi olduğunu önceden analiz edip buna göre seçim yapmalısınız.
Sensör boyutları
Sensör boyutları fotoğrafın kalitesini belirleyen en önemli etmendir. Örneğin 1/4 inç ve 1/2.3 inç sensör boyutları cep telefonları ve kompakt makinelerin boyutlarıdır. 35 mm sensörler ise kaliteli ve iyi fotoğraf çekmek isteyenler için idealdir. Dikkat etmeniz gereken bir diğer husus da bazı kompakt makinelerin çektiği fotoğrafların profesyonel makine ile çekilmiş gibi durmasıdır. Bu makinelere dikkat etmek gerekmektedir. Çünkü zoom ve kırpma yapıldığı zaman fotoğrafın kalitesizliği göz önüne çıkmaktadır.
Megapiksel olayı nedir? Buna nasıl dikkat etmek gerekir?
Fotoğrafın kalitesi oldukça önemli demiştik. Megapiksel de yukarıda belirttiğimiz gibi sensör boyutlarıyla orantılı bir kavramdır. Diyelim ki ufak bir sensöre sahip makineye 20 megapiksel özelliği koydunuz, bu sonuç sizi asla tatmin etmez. Çünkü fotoğraflar odaksız, bulanık ve cansız renklerden oluşur. Yani megapiksel (MP)’ye kanarak makine almaya kalkmayın. Firmalar maalesef uzun zamandır insanları megapiksel diyerek kandırıyorlar. Ama fark ettiyseniz son zamanlarda tüketiciler bilinçlendikçe megapiksel değerleri düşmeye ve sensör boyutları da artmaya başladı. Sizler de makine seçerken bu detaya dikkat etmelisiniz. Eğer fotoğraflarınızın canlı renklerde, odaklı olmasını istiyorsanız MP’den çok sensöre önem vermelisiniz.
Seyahate çıkacaklara fotoğraf konusunda ipuçları
- Dijital fotoğraf makinelerini piyasaya sunan firmalar, farklı renkler ve tasarımlarla tüketicileri cezbetmeye çalışır. Fakat burada dış görünüşe değil mutlaka özelliklere bakmamız gerekmektedir. Bu detayı asla unutmayın.
- Eğer tek başınıza seyahate çıkacaksanız yanınıza küçük bir tripod ya da monopod almanızı tavsiye ediyoruz. Bu şekilde kendi fotoğrafınızı kendiniz çekebilirsiniz. Bir de makinenin zamanlayıcı özelliği olmasına da dikkat edin.
- Fotoğraf makinesini almadan önce mutlaka gittiğiniz teknoloji mağazasında bir deneme yapın.
- Özellikle ISO değerleri ile oynayarak çeşitli fotoğraflar çekin. Bu makinenin kalitesini gözler önüne serecektir.
Canon PowerShot G7 X Mark II inceleme
Şimdi sizlere seyahat için seçtiğim makine hakkında bilgilendirmelerde bulunacağım. Normal şartlarda Nikon D5500 kullanıyorum fakat bu makine ağır olduğundan taşımada zorlanacağımı düşünmem sebebiyle Canon PowerShot G7 X Mark II’yi satın aldım. Şimdi bu makinenin özelliklerinden bahsedeceğim.
Cebinizde rahatlıkla taşıyabileceğiniz boyutlarda olan bu makine, “Büyük sensörlü kompakt fotoğraf makinesi” olarak nitelendiriliyor. Makinenin 1 inç sensörlü bulunuyor.
DSLR’ye benzeyen deneyim ve yaratıcılığı da sizlere sunuyor. Makine her ışık koşullarında rahatlıkla fotoğraf çekmenize olanak sağlıyor. Karelerdeki ayrıntıları da rahatlıkla görebiliyorsunuz. Makinenin modları da oldukça anlaşılır. Manuel ayarlamaları rahatlıkla yapabiliyorsunuz. Öte yandan akıllı mod seçimi de bulunuyor. Bu sayede dilediğiniz tarzda fotoğrafları çeşitli modlarla çekerek, daha kaliteli bir fotoğrafa ulaşabiliyorsunuz.
Makinenin manuel olarak odaklanma özelliği de bulunuyor. Bu özellik sayesinde net odaklar elde edebiliyorsunuz. Hareket halindeyken sabit çekimler yapmanızı sağlayan bir kalitede. En önemli özelliği de başta belirttiğim gibi hafif ve taşınabilir olması.
Teknik özellikler
- f/1.8-2.8 (Zoom Lens) zum aralığı genelinde geniş diyafram
- 1,0 tipi CMOS üstün kalitede sonuçlar için büyük sensör
- Güçlü DIGIC işleme
- Full HD 60p
- Filmlerde diyafram, enstantane hızı ve ISO kontrolü
- Her durumda sabit görüntüler ve filmler
- Kablosuz olarak görüntü paylaşın ve yedekleyin
- NFC, akıllı telefon ile paylaşımı kolaylaştırır
- Wi-Fi işlevlerine kolay erişim
- 20,1 Megapiksel CMOS
- Geniş açılı 4,2x optik zum
- Hızlı ve kolay anlaşılır kontrol
- Süper hızlı AF ve RAW formatında sürekli çekim
- Bilgisayar kullanmadan basit RAW işleme
- Hareketli sahneleri yaratıcı bir şekilde yakalayın